Γιατί τιμούμε τη γυναίκα σήμερα;
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, διαπιστώνουμε πως η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τους μακροχρόνιους αγώνες γυναικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ανεξαρτησία τους αλλά και την κοινωνική προσφορά τους. Η άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ποικίλες πτυχές της ζωής μας είναι γεγονός.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις στην οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στην Δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς. Στατιστικά ερευνών έχουν δείξει πως οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες από τους άνδρες. Όσον αφορά την πολιτική, οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι λιγότερες από τους άνδρες πολιτικούς ενώ ακόμη τα φαινόμενα βίας έναντι των γυναικών ολοένα και πληθαίνουν.
Η χώρα μας δυστυχώς κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά το δείκτη ισότητας των δύο φύλων σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, ηγεσία και υγεία.
Το πατριαρχικό πρότυπο και η επικυριαρχία του άνδρα στους κόλπους της οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένα στην σύγχρονη κοινωνία. Επικρατεί ακόμη και σήμερα, η προκατειλημμένη αντίληψη πως η γυναίκα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών της.
Η έμφυλη ανισότητα είναι παρούσα και στις ημέρες μας. Για να επέλθει η ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θα πρέπει η κοινωνία μας να διανύσει ένα μακρύ και μετ’ εμποδίων δρόμο. Παρά το γεγονός ότι η νέα γενιά χαρακτηρίζεται από ελευθερία γύρω από τον αυτοπροσδιορισμό και την ταυτότητα του φύλου, η πατριαρχική δομή εξακολουθεί να υφίσταται σε έντονο βαθμό.
Πολλά αγόρια είναι παγιδευμένα στο μοντέλο της αρρενωπότητας που συνδέει τον ανδρισμό με τη δύναμη, με αποτέλεσμα να υποδεικνύει την ισχύ του με βίαιο τρόπο σε οτιδήποτε θεωρείται πιο αδύναμο. Η κουλτούρα της ανοχής στην έμφυλη βία θα πρέπει να πάψει. Η ίδια η οικογένεια, η νοοτροπία και η κουλτούρα που υιοθετούνται, αναπαράγουν το νοσηρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο.
Η διεκδίκηση της ισότητας αποτελεί μια διαρκή και αέναη μάχη. Μια μάχη ανάμεσα στον κόσμο που μας έδωσαν και σε αυτόν που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε σε αυτή τη σκληρή μάχη.
Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλον τον κόσμο, οι οποίες κατόρθωσαν να καλυτερέψουν την κοινωνικής τους θέση σε σημαντικό βαθμό. Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους: σ’ αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζομένης, της νοικοκυράς, της φίλης σε καθημερινή βάση. Το πλάσμα αυτό έχει το χάρισμα να βρίσκεται παντού με όλο το μεγαλείο της ψυχής της, αθόρυβα και χωρίς κρότο. Η γυναίκα είναι αυτή που έφερε ζωή στον πλανήτη. Συστατικά στοιχεία της προσωπικότητας της η δυναμικότητα, η αποφασιστικότητα και η διαρκής αναζήτηση της ταυτότητας της.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να τιμούμε την γυναίκα, η οποία φτιάχτηκε από το πλευρό του άνδρα για να είναι ίση με αυτόν και όχι από τα πόδια του για να την πατάει, κάτω από το μπράτσο του για να την προστατεύει και δίπλα από την καρδιά του για να την αγαπά.
Χρόνια πολλά στη γυναίκα που γιορτάζει 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο! Στη γυναίκα που χαμογελά, δακρύζει, αγαπά, κατανοεί, υποστηρίζει, φροντίζει, ονειρεύεται, προσφέρει, ερωτεύεται, υπομένει και επιμένει δίχως να ζητά αντάλλαγμα. Στη γυναίκα που παρά τον φόβο της δεν σταματά ποτέ να ελπίζει, να πάλλεται και στο τέλος να νικά! Στη γυναίκα που δεν γονατίζει, παρά μόνο για να αγκαλιάσει τα παιδιά της!
Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΒΟΛΟΥ “ΙΡΙΣ” παροτρύνει όλες τις γυναίκες του κόσμου να μην ξεχνάνε την αξία τους και να πολεμούν καθημερινά για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με κύρια εφόδια την αξιοπρέπεια και το χαμόγελό τους.