Στη σύγχρονη εποχή το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζει δραματική έξαρση. Στατιστικά ερευνών έχουν δείξει πως τα περιστατικά βίας στις σχολικές κοινότητες ολοένα και πληθαίνουν.
Με τον όρο “σχολικός εκφοβισμός” ή αλλιώς “bullying” αναφερόμαστε στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή , την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.
Η θυματοποίηση οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως η μοναξιά, το άγχος και η κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις ο μαθητής – θύμα αρνείται την συνέχιση της φοίτησης του στο συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εντατική δράση απέναντι στα περιστατικά επαναλαμβανόμενης βίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε μορφής βίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχολικού εκφοβισμού αποτελούν ο λεκτικός, ο σωματικός, ο σεξουαλικός και ο διαδικτυακός σχολικός εκφοβισμός. Επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματική πρόληψη αλλά και εξάλειψη του φαινομένου εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών, αποτελεί η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων (σχολείο, οικογένεια, τοπική κοινωνία).
Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς:
1)Μην παροτρύνετε το παιδί σας στο να αγνοήσει οποιαδήποτε εκφοβιστική συμπεριφορά και μην του επιρρίπτετε ευθύνες. Ενθαρρύνετε το να μιλήσει γι’ αυτή σε επίπεδο συζήτησης.
2)Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός κάθε μορφής αποτελεί μία παραβατική και απαράδεκτη συμπεριφορά για την οποία δεν ευθύνεται το ίδιο.
3)Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έρθει σε αντιπαράθεση με το θύτη, ελέγξτε τα δικά σας συναισθήματα και χειριστείτε την κατάσταση διακριτικά.
4)Επικοινωνήστε άμεσα με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου και θέστε υπόψη του το περιστατικό για να επιληφθεί της κατάστασης. Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο – καθηγητή για την επίλυση του προβλήματος.
5)Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί ψυχικά και να συναναστρέφεται με συμμαθητές που είναι περισσότερο φιλικοί απέναντι του.
6)Απευθυνθείτε σε ειδικούς. Συμπερασματικά, το σχολείο θα πρέπει να αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε παιδί, έτσι ώστε να μπορεί να ευδοκιμήσει ακαδημαϊκά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας αποτελεί ένα καίριο ζήτημα, το οποίο απαιτεί την συνεργασία των πρωτογενών και δευτερογενών φορέων κοινωνικοποίησης του παιδιού.
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία «Ίρις» και η διεπιστημονική ομάδα του τάσσεται υπέρ των δράσεων για την εξάλειψη του φαινομένου της σχολικής βίας και θα συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση αυτών.
Θέτουμε ως ύψιστη αρχή την αρχή της συμπεριληπτικής ή ολικής εκπαίδευσης, η οποία προάγει την ίση μεταχείριση όλων και αποδοκιμάζει συμπεριφορές βίας στο χώρο των σχολείων.